Golfjargon: Welke clubs zijn er en wat zit er nog meer in je tas.

Wat zit er in je tas, wat heb je bij je
Er zijn altijd dingen die je bij je hoort te hebben om je ronde te kunnen spelen.

In je zak of in je golfkar heb je:
Tee’s
Dit zijn pinnen die je in de grond steekt om je bal op te plaatsen. Normaal is dit alleen op de afslagplaats. In de winter zijn er regels dat je ook op de fairway, of door de baan op moet teeen.

Marker
Een klein en plat voorwerp op de balpositie te markeren als de speler zijn golfbal optilt. Het optillen van de bal mag altijd op de green als deze gemarkt is en soms ook buiten de green.

Potlood
Het is gebruikelijk om de score te noteren in potlood

Ballen
Een golfbal voldoet aan bepaalde eisen. Neem er altijd genoeg mee, zelf de beste golfers raken wel eens een bal kwijt of beschadigen deze zo dat er niet meer mee gespeeld kan worden.

Pitchfork
Klein gereedschap wat bedoeld is om een pitchmark te repareren.

Stift
Het liefst een watervaste stift om je bal herkenbaar te maken, meestal een paar stippen. Sommigen hebben een waar kunstwerk.

Het regelboekje
In principe behoor je het regelboekje altijd bij je te hebben.

Eten en drinken
Neem voldoende eten en drinken mee en verdeel dit goed over de ronde. Zeker als het warm is, maar ook bij lagere temperaturen. Je bent minimaal vier uur onderweg en loopt ongeveer 6 km.

Je clubs en waar kan je uit kiezen

Loft:
Is het aantal graden dat het clubblad gedraaid is ten opzichte van het midden van de shaft.

Clubs
Het materiaal dat een golfer gebruikt om de golfbal af te slaan. Iedere club heeft zijn eigen eigenschappen. Het materiaal is anders (o.a. ijzer of grafiet) de flex, ofwel de buigzaamheid van de stok, dat moet bij je passen. Laat je bij het aanschaffen juist adviseren door je golfpro of golfwinkel. Zij hebben vaak meetapparatuur wat voor jou het juiste is.

Driver:
Een driver is bedoeld om de bal zo ver mogelijk mee (af) te slaan. Het is de grootste club die gebruikt worden door golfspelers.

Metal woods:
Waren de woods vroeger inderdaad van hout, nu zie je alleen nog metal woods.
Naast de originele wood 3 en 5 komen er steeds meer soorten en maten die op metal woods lijken.

Irons:
De clubs waarvan de clubbladen van metaal gemaakt zijn. Er zijn verschillende irons en ze zijn genummerd van 1 tot 9.

Wedges
Met wedges sla je over het algemeen hoge ballen op of rond de green of als je over bomen heen moet. Ze zijn erg goed te gebruiken in de bunkers. Ieder wedge heeft zijn eigen loft en bounce. De meest bekende namen voor wedges zijn:
Lobwedge ; Sand Wedge ; Gapwedge ; Pitching wedge

Putter:
Speciale club die gebruikt wordt bij het putten van de golfbal. Meestal op en rond de green, maar kan ook wel eens in een moeilijke situatie bij bijv. een boom uitkomst bieden. Er is een zeer grote variabiliteit aan putters en de keuze is best moeilijk.

Deel dit bericht: